Nasjonalbiblioteket inviterer til Flerkulturelt bibliotekmøte 3. mai 2018

Lær mer om lånerne dine - dypdykk i somali og polsk litteratur og kultur. 

Somaliere og polakker utgjør store lånegrupper på norske folkebibliotek. Benytt anledningen til å lære mer om lesevaner og lesekulturen til disse to gruppene. Åpningsinnlegget vil være av forfatter Sumaya Jirde Ali som vil snakke om hvordan det er å være somalier i Norge og viktigheten å ta vare på sin kulturelle arv. Av programmet ellers nevner vi billedkunstner Dagmara Pater som på humoristisk vis vil reflektere over polakkenes natur og lynne og hvordan polakker opplever nordmenn, og journalist Marta Tomczyk-Maryon skal snakke om trender i polsk barnelitteratur.

Tid: Torsdag 03.05.18
Sted: Store Auditorium, Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Oslo
Arrangør: Det flerspråklige bibliotek, Nasjonalbiblioteket

Møtet er gratis og en enkel lunsj er inkludert. 

Frist for påmelding 25. april. 
Meld deg på her: https://response.questback.com/nasjonalbiblioteket/flerkultureltbibliote...

Program for dagen

 • 10:00 – 10:05 Irene Hole, leder av Det flerspråklige bibliotek, ønsker velkommen
   
 • 10:05 – 10:20 Åpningsinnlegg av Sumaya Jirde Ali. 

  Sumaya Jirde Ali er redaksjonsmedlem for @VOKStidsskrift og spaltist i @Klassekampen. Forfatter av «Kvinner som hater menn» og «Ikkje ver redd for sånne som meg».

 • 10:20 – 11:00 Abdirahman Abtidon: About Somali literature and poetry

  Abdirahman Abtidon er leder av Somali PEN og prosjektleder ved Somali Study Center.
   
 • 11:00 – 11:20 Pause
   
 • 11:20 – 12:00 Nina Hagen Kaldhol: Somali - et skattkammer for språkvitenskapen

  Nina Nina Hagen Kaldhol er universitetslektor i norsk for akademikere og vitenskapelig assistent ved Universitet i Oslo.  Kaldhol har mastergrad i lingvistikk fra Universitet i Oslo. Hennes masteroppgave «The Oslo Dialect of Somali: Tonal adaptations of Norwegian loan words» er den første språkvitenskapelige studien av somali slik det snakkes i Norge. Den er basert på feltarbeid gjennomført i Oslo og beskriver hva som skjer med norske ord når de lånes inn i somali.
   
 • 12:00 – 12:15 Somali jazz band ved Ali Eegh
   
 • 12:15 – 13:00 Lunsj
   
 • 13:00 – 13:35 Dagmara Pater: Jobber som en polakk og ser slik ut!
  Hva er det med polakker? Hvorfor kommer så mange til Norge og hvem er de egentlig? Dagmara Pater funderer over kulturelle forskjeller og likheter mellom nordmenn og polakker.

  Dagmara Pater er utdannet industridesigner Universität der Künste Berlin ved og arbeider som billedkunstner i Oslo.

 • 13:35 – 14:00 Urszula Lach: Polsk krimlitteratur fra kommunisttiden til i dag
  Hvem er Polens svar på Jo Nesbø? Hva er egenarten til polsk krim og hvordan har sjangeren utviklet seg opp gjennom årene. 

  Urszula Lach har vært konsulent for den polske samlingen på Det flerspråklige bibliotek siden 1980. I 2015 ble hun tildelt utmerkelsen "Fremragende polakk i Norge" innen kultur av Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego "Teraz Polska" organisert av foreningen UCI – The Young Polish Norwegian Professionals Association. Kåringen har som formål å fremme fremragende personer av polsk opprinnelse som har utmerket seg i utlandet.

 • 14:00 – 14:20 Pause
   
 • 14:20 – 14:50 Marta Tomczyk-Maryon:  Hva preger polske barnebøker, hvilke temaer tar barnebokforfatterne i Polen opp?

  Marta Tomczyk-Maryon er polsk journalist og forfatter og har bodd i Norge siden 2010. Hun driver bloggen «Trolle i misie» (Troll og bamser) der hun presenter og populariser norsk barnelitteratur for et polsk publikum.
   
 • 14:50 – 15:20 Joanna Rzadkowska: Om polsk samtidstidslitteratur. Hva opptar den lesende polakk, hvilke trender og temaer ser vi i moderne polsk litteratur.

  Joanna Rzadkowska er psykolog, poet og oversetter. Hennes siste utgivelser er diktsamlingen "Luftmensch" (Bokvennen forlag, 2016) og en oversettelse av Zbigniew Herberts utvalgte dikt ("I hjertet av tingene", Aschehoug forlag, 2017). 

 • 15:20 – 15:30 Nytt fra Nasjonalbiblioteket

 

Kan du ikke komme? Møtet vil bli strømmet direkte her: nb.no/direkte

Min handlekurv