Innlegg på flerkulturelt bibliotekmøte 2019

Gikk du glipp av DFBs flerkulturelle bibliotekmøte i år? Her finner du presentasjonene, og kan strømme opptak av de fleste innleggene.

01. Mai

Møtet ble holdt 25. april 2019, og temaet for dagen var "Med litteraturen som døråpner - veien videre for språkkaféer".

 

Opptak av presentasjonene under møtet, med unntak av innlegget til Kjersti Børsum

 

Hvorfor lese litteratur?, av Per Thomas Andersen, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. Er den menneskelige hjerne litterær? Fungerer hjernen sånn som fortellinger gjør?

«Jeg elsker språkkafé!» – Erfaringer fra arbeid med språkkaféer på Bergen Offentlige Bibliotek, ved Lillann Kvalheim Bue, fagkonsulent/bibliotekar og Leikny Hovda, prosjektkoordinator/formidler.​

Språkkafeer på Tøyen – erfaringer og muligheter, ved Silje Bjerke Seksjonsleder Deichman Tøyen. Deichman Tøyen har lang erfaring med språkkafé, og har i dag tre ulike språkkafeer på biblioteket. Hva har vært viktig for å få språkkafeene til å fungere, og hva er de største utfordringene?

Å møtes gjennom litteratur (prosjekt i regi av Leser søker bok). Veronica Salinas i samtale med Hanna Bovim Bugge. Litteraturen har en egen evne til å vekke tanker, minner og engasjement hos mennesker på tvers av språk, kultur, alder og referanser. Veronica Salinas, rådgiver i Leser søker bok, har brukt litteratur som en ressurs inn i språkkafeer i mange år. Nå har hun skrevet et hefte om fordelen med å bruke litteratur og konkrete tips til hvordan du som arrangør kan bruke bøker for å få i gang en god samtale.

«Hvordan misforstå hverandre bedre – om flerkulturell kommunikasjon i praksis», av Kjersti Børsum, religions- og samfunnsviter og daglig leder av veiledningstjenesten Inspirert AS. Er det sant at litteratur forebygger mismot, magevondt og forvirring når man er i en sårbar livssituasjon? Er biblioteket egentlig en forkledd helsestasjon? Har bibliotekarene en nøkkelrolle i integreringsarbeidet og bør de derfor veies på gullvekt? Innlegget er ikke tilgjengelig for publisering. 

 

 

 

 

 

Min handlekurv